Czy konsumpcja plastiku zwiększa ryzyko chorób serca?

Czy konsumpcja plastiku zwiększa ryzyko chorób serca?
Ładuję... 4 view(s)
Czy konsumpcja plastiku zwiększa ryzyko chorób serca?

Coraz więcej badań wzbudza alarm dotyczący ryzyka spożywania napojów i jedzenia z plastikowych pojemników. Czy mikroplastik zwiększa ryzyko chorób serca? Czy warto ryzykować? Co możemy zrobić, aby zmniejszyć to ryzyko?

Niedawne badanie przeprowadzone przez badaczy we Włoszech wykazało znacznie podwyższone ryzyko udaru, zawału serca i wcześniejszej śmierci u osób, których naczynia krwionośne były zanieczyszczone mikroskopijnymi plastikami. Naukowcy badali blaszki tłuszczowe usuwane z naczyń krwionośnych pacjentów z chorobą tętnic i stwierdzili, że ponad połowa miała złogi zanieczyszczone małymi cząsteczkami polietylenu (PET) lub polichlorku winylu (PVC).

Mikroplastiki w naczyniach krwionośnych zwiększają ryzyko udaru o ponad 4 razy

Badanie wykazało, że osoby, których blaszki tłuszczowe zawierały mikroplastiki lub nanoplastiki, miały niemal pięciokrotnie większe ryzyko udaru, zawału serca lub śmierci z dowolnej przyczyny w ciągu kolejnych 34 miesięcy, w porównaniu z osobami, których blaszki nie zawierały zanieczyszczeń plastikowych. Oznacza to, że osoby bardziej narażone na zanieczyszczenie mogą być bardziej narażone na choroby sercowo-naczyniowe.

Badanie stwierdza, że mikroplastiki mogą dramatycznie wpływać na zdrowie sercowo-naczyniowe, jeśli zostanie to potwierdzone, ponieważ jesteśmy bezbronni wobec zanieczyszczenia plastikiem. Jedyną dostępną dziś obroną jest zapobieganie poprzez zmniejszenie produkcji plastiku.

Lekarze obserwowali 257 pacjentów przez średnio 34 miesiące po usunięciu blaszek tłuszczowych z tętnic szyjnych. Ci, którzy mieli cząsteczki plastiku w swoich blaszkach, mieli 4,5 raza większe ryzyko udaru lub zawału serca, lub zgonu z dowolnej przyczyny, niż ci, których blaszki nie były zanieczyszczone plastikiem.

Mikroplastiki zmniejszają skuteczność leczenia chorób sercowo-naczyniowych

Odkrycie plastików w blaszkach jest "zaskakujące", a prawdopodobny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe "niepokojący". Wyniki mogą wyjaśnić to, co lekarze nazywają "resztkowym ryzykiem sercowo-naczyniowym", gdzie 20%-30% pacjentów, u których leczono wspólne czynniki ryzyka, takie jak wysokie ciśnienie krwi i cukrzyca, wciąż doznaje zawałów serca i udarów.

Konieczne są dalsze badania, aby potwierdzić, czy zanieczyszczenie plastikiem odgrywa rolę w udarach i zawałach serca.

Wniosek

Czy warto ryzykować spożywanie wody butelkowanej i innych napojów z plastikowych pojemników? Może nadszedł czas, aby przeanalizować nasze osobiste spożycie plastiku?

Co możesz zrobić?

  • Przestań spożywać wodę butelkowaną
  • Unikaj jedzenia w plastikowych opakowaniach, takich jak jogurty, ketchup, ryby, itp.
  • Nie kupuj jedzenia na dostawę do domu w plastikowych opakowaniach i unikaj podgrzewania
  • Korzystaj z opakowań szklanych lub papierowych, gdy to możliwe
  • Używaj filtrów wodnych usuwających mikroplastiki z wody z kranu, np. Osmio Zero

Całkowite uniknięcie jednorazowego plastiku jest niemal niemożliwe, ale możesz zredukować narażenie o 90% lub więcej, unikając wody butelkowanej i innych codziennych produktów w plastikowych opakowaniach.

Related posts
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension